Cseresnyés Péter

NagykanizsaRozgonyi u. 1., I. emelet 8.3. választókerület
2014 Mar. 3 21:31

Regionális Gazdasági Évnyitó

Nagykanizsán került megrendezésre az Regionális Gazdasági Évnyitó, amelyet a Nyugat-dunántúli Régió Kereskedelmi és Iparkamaráinak Szövetsége szervezett.
 

Regionális Gazdasági Évnyitó


A házigazda Dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke volt, de vendégként jelen volt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is.
 
A rendezvényen elmondott beszédemet egy 2008-as idézettel kezdtem. Amikor kitört a modern kor egyik legjelentősebb és legmélyebb gazdasági világválsága, Magyarország a legnagyobb vesztesek közé tartozott. Ahogy akkor Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke fogalmazott: "lúzerországgá változtunk, és annak tekintettek minket külföldön is, mert nem volt önbizalmunk, és közgazdasági értelemben mérhetetlenül kiszolgáltattuk magunkat".  
 
És kérdem én magam is: hogy is lehetett önbizalmunk egy olyan felelőtlen korszak közepén, amikor a nemzeti és gazdasági szuverenitásunk szétfoszlóban volt, minden alapot nélkülözött, hiszen rábízta magát a piac mindenhatóságára, arra az illúzióra, hogy az államnak, a kormányoknak nincs szerepe a gazdaság szervezésében.  
 
Ennek a folyamatnak és szemléletnek a súlyos vesztesei voltak még azok a kis- és középvállalkozások is, melyek jó esetben egy ország vagy egy régió stabilitását és fejlődését szolgálják, miközben az itt élő emberek létbiztonságát és jövőjét alapozzák meg. A történelemből tudjuk, hogy egy erős társadalom és egy erős ország az ott élő emberek tudására és szorgalmára kell hogy építsen, és ehhez partneri szövetséget kell hogy kössön a vállalkozásokkal és a vállalkozásokat képviselő szervezetekkel.
 
Az elmúlt években a kormány kérte és megkapta az iparkamarák támogatását az összefogásra, melynek lényege, hogy a felemelkedést és a fenntartható fejlődést elsősorban a saját munkára alapozhatjuk, amihez viszont számos átalakítás és együttműködés szükséges.
 
E regionális gazdasági összefogás szinkronban van a kormány és az ország vezetésének szemléletével, támogatja és segíti azt a munkát, mely remélhetőleg egy kiegyensúlyozottabb és tartósabb növekedést eredményez a közeljövőben.
 
Ezért is köszönöm a régió gazdasági életében résztvevőknek az eddigi munkát, és kérem, hogy a jövőben is segítsék, támogassák azokat a vállalkozásokat, amelyek az ország és a régió felemelkedését szolgálják.
 
A rendezvényen "Fejlesztéspolitika 2014" címmel tartott előadást Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára.
 
Az előadásában kiemelte, hogy a kormány az elmúlt hét végén, határidő előtt benyújtotta Brüsszelnek az Európai Unió 2014 és 2020 közötti költségvetési ciklusára vonatkozó partnerségi megállapodást, amely lehetővé teszi a Magyarországnak szánt 10500 milliárd forintos forrás megnyitását.
 
Csepreghy Nándor azt is elmondta, hogy a tervek szerint a kormány március végéig az operatív programokat is benyújtja az Európai Bizottságnak. Ez azt jelenti, hogy már az év közepén elindulhatnak az első pályázatok, de legkésőbb októberig az összes operatív program pályázatát ki tudják írni.  
 
Elhangzott, hogy Magyarország 2007 óta a 2000 milliárd forintos befizetési kötelezettségével szemben 8200 milliárd forintos lehívási lehetőséget kapott. Ha egyes emberek számára kérdéses az, hogy Magyarországnak nemcsak a politikai hovatartozás, hanem a gazdasági racionalitás szempontjából is az Európai Unióhoz kell tartoznia, annak itt van egy 6200 milliárd forintnyi érv.  
 
Fontos kiemelni, hogy az uniós fejlesztéspolitikai célokkal összhangban Magyarország 2020-ra szeretné elérni a munkaképes korúak 75 százalékos foglalkoztatottságát. Növelni kell a megújuló energiák használatát és az energiahatékonyságot, továbbá 650 milliárd forintra emelendő a kutatás-fejlesztésre felhasznált források összege is.
 
Tervezhetőbb pályázati rendszerre van szükség, a nyerteseknek egy állami alap garanciájával előleglehívási lehetőséget kellene biztosítani. A pályázatíróknak kifizetett összegeket a mostani 15-20 százalékról 10-15 százalékra mérsékelnék azzal, hogy egyszerűbbé, bizonyos pályázatoknál pedig normatív alapokhoz köthetően szinte automatikussá tennék a források lehívását - hangzott el az előadásban.
 
A Regionális Gazdasági Évnyitó díjak, elismerések átadásával fejeződött be. Az "Év Vállalkozója" díjat Hohl László egyéni vállalkozó, az "Év Vállalkozása" díjat az Aquaprofit Zrt., az Addinol Hungaria Kft. és a Murasóder Kft. kapta. A "Kiváló Gyakorlati Képzőhely" díjban Novinics József egyéni vállalkozó, a Villtek Kft. és a Pápai József és Társa Bt. részesült.
 
Ezúton is gratulálok a díjazottaknak!

Cseresnyés Péter

Nagykanizsa, Rozgonyi u. 1., I. emelet 8.
eseménynaptár