Cseresnyés Péter

NagykanizsaRozgonyi u. 1., I. emelet 8.3. választókerület
2014 Mar. 12 19:55

Olasz-Magyar Üzleti Nap Nagykanizsán

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara és az önkormányzat szervezésében, Olaszország Budapesti Nagykövetségével és az Olasz Külkereskedelmi Intézettel együttműködésben első alkalommal került megrendezésre az Olasz-Magyar Üzleti Nap Nagykanizsán.

Olasz-Magyar Üzleti Nap Nagykanizsán

 
A köszöntő beszédemben kifejtettem, hogy ezt az Olasz-Magyar Üzleti Napot, az élet követelte ki. Büszkén mondhatjuk ugyanis, hogy az olasz-magyar gazdasági kapcsolatok dinamikusan fejlődnek, és ennek az együttműködésnek egyik hazai zászlóshajója feltétlenül Nagykanizsa, amelyet több olasz vállalkozás választott befektetési helyszínül.  
 
A város, fekvéséből adódóan, kiváló logisztikai lehetőségeket, a gépipari hagyományokat és kultúrát, fejlett és rugalmas oktatási struktúrát kínál. Ezekre a tényezőkre alapozva pedig erős gazdaság alakítható ki, amelyben ma már nagyon fontos szerepe van az olasz tulajdonú vállalkozásoknak.  
 
Egy másik fontos terület, pont Nagykanizsa fekvéséből, határ menti elhelyezkedéséből adódóan, hogy nem kizárólag a városban, hanem annak szűkebb és tágabb térségében gondolkodva határoztuk meg gazdasági stratégiánkat, és nagy hangsúlyt fektetünk az olasz-magyar kapcsolatokra, amelyet a földrajzi közelség is indokol.
 
Nagykanizsa tulajdonképpen kapu, amely összeköti az Észak-Olasz régiót Közép-, Kelet- és Észak-Európával, és ez a szerepe egyre erősebben, dominánsabban érezhető.  
 
Ahhoz, hogy terveink ne csak álmok maradjanak, szükség van arra, hogy megmutassuk a térség erejét. Azt például, hogy mennyi ember él itt, milyen komoly munkakultúrával, szakembergárdával és iskolarendszerrel rendelkezünk, amely azonnal ki tudja elégíteni a felmerülő munkaerőigényt.
 
Dr. Enrico Barbieri, az Olasz Külkereskedelmi Intézet igazgatója kiemelte, hogy a hasonló rendezvények eddig Budapest központúak voltak, de az olasz cégek gazdasági érdeklődése Budapesten kívül összpontosul, és ezért szerencsés, hogy Nagykanizsán van az első Budapesten kívüli üzleti találkozó.  
 
őexc. Maria Assunta Accili, Olaszország Magyarországi Nagykövete elmondta, hogy minden segítséget megadnak ahhoz, hogy az olasz vállalkozások befektessenek Nagykanizsán, hisz egyrészt a térség nincs messze Olaszországtól, másrészt az előnyöket igazolja, hogy már számos sikeres olasz befektetőcsoport van jelen a városban.
 
A konferencián egy előadást is tartottam, ahol a nagykanizsai befektetési lehetőségekre és a város által nyújtott támogatásokra hívtam fel a figyelmet. Ilyen támogatás például az, hogy bizonyos méretű beruházások esetén akár 70%-os kedvezmény is elérhető a földterületek vásárlásánál, továbbá minden új munkahely esetén 500 ezer forint vissza nem térintendő támogatásban részesülnek a vállalkozások.  
 
Az előnyök között említettem még, hogy Nagykanizsán és a környéken olyan munkaerő áll rendelkezésre, amely képzett és képezhető, valamint multinacionális cégnél szerzett munkatapasztalattal rendelkezik. Mindezek mellett pedig az infrastruktúra is rendelkezésre áll az Ipari Parknak köszönhetően, ami a közeljövőben akár 450 hektárral is bővíthető, hisz jelenleg 20 hektárnyi szabad terület maradt az Ipari Parkban.

Cseresnyés Péter

Nagykanizsa, Rozgonyi u. 1., I. emelet 8.
eseménynaptár